حفر چاه یک فرایند کاری است که برای به دست آوردن آب از زیر زمین انجام می شود.
این فرایند به منظور تأمین نیازهای آبیاری، آشامیدنی و صنعتی در بسیاری از مناطق جهان انجام می شود.
نوعی از دستگاه های حفاری با استفاده از دستگاه های بزرگ و سنگینی که به نام دکل شناخته می شوند، برای محفظه حفر بر روی زمین قرار می گیرند.
سپس، یک مته از داخل دکل به سمت زیرزمین حرکت کرده و به خاک و سنگها در زیرزمین نفوذ می کند. پس از دستیابی به آب، یک پمپ برای جابجایی و بیرون کشیدن آب استفاده می شود.
در نهایت، چاه معمولا با تزریق بتن بسته می شود تا از آلودگی و صدمات به چاه به دلیل آب تلخ یا زهرآلود جلوگیری شود.
حفاری دستی
همانطور که از نامش مشخص است این نوع حفاری به صورت دستی انجام می شود. گارگران حفاری چاه یا مغنی ها با تیشه و کلنگ زمین را آرام آرام حفر می کنند تا به عمق مورد نظر دست پیدا کنند.
از این روش عمدتا برای حفر چاه های فاضلاب ساختمان ها استفاده می شود. در حال حاضر هم برای حفر چاه فاضلاب در منازل از مغنی ها استفاده می شود. سرعت پایین و محدودیت در عمق از جمله مشکلات این روش حفاری می باشد
حفاری ضربه ای
حفاری ضربه ای یکی از روش های مکانیکی حفر چاه است که به وسیله دستگاه های مکانیکی انجام می شود. در روش های مکانیکی انرژی مکانیکی به سنگ یا خاک وارد می شود که در نتیجه آن حفره در آن بوجود می آید. در روش ضربه ای ماشین آلات مخصوص این کار به خاک ضربه وارد می کنند.
حفاری توربینی
حفاری که در آن سر مته به جای آنکه به کمک لوله فولادی دوران نماید ، به وسیله توربینی که به عنوان نیروی محرکه که از گل حفاری شده و یا الکتریسیته استفاده می نماید ، حرکت می کند . در این روش قسمت متحرک تنها سر مته در عمق چاه خواهد بود . بنابراین می تواند سرعت دورانی به مراتب بیشتری را داشته باشد. از نظر سرعت عملی که در این روش دارد دارای برتری اقتصادی زیادی است.